Algemeen

Het was vroeger een klein vissersdorpje aan de rivier die bijna in de zee uitmondt. Eén van de namen voor Shanghai is ‘Parel van de Orient’. Shanghai heeft een rijke historie en is nog steeds China’s grootste kosmopolitische stad. Shanghai heeft de grootste haven ter wereld en is Rotterdam daarmee voorbij gestreefd. De economie draait 24/7 en alles verandert doorlopend door de aanwas van moderne, nieuwe gebouwen.

Bevolkingsopbouw

Als je de circa 2 miljoen migranten meerekent, wonen er in Shanghai zo’n 18 miljoen mensen.(tellingen van een (paar) miljoen meer zijn niet ongewoon). 95% Van de bevolking bestaat uit Han Chinezen, de overige 5% bestaat uit zo’n 55 etnische minderheden. Het aantal expats is ca. 120.000.

Godsdiensten

De grootste godsdienst is het Boedhisme/Taoisme (98%) en 1% Christen en 1% Islam.

Weersomstandigheden

Koude winters ca. 0-10 gr.C. (dec. t/m mrt.), maar de gevoelstemperatuur is veel kouder! Het voorjaar loopt van maart tot medio mei, overdag is het vaak heerlijk, maar neem een laagje extra mee, want na 4 uur koelt het snel af. De zomers zijn heet en vochtig (juli en aug. circa 40 gr .C.). In die periode ontvluchten veel westerlingen de stad vanwege de hitte. Er kunnen zich onverwachte heftige regenbuien voordoen, paraplu is dus handig in de tas en een flesje water ook. Het najaar zet eind september weer in en duurt tot begin december, hoera de airco kan weer uit! Overal in China is het tijdverschil met Nederland 6 uur in de zomer en 7 uur in de winter. Tip! Let bij het kijken naar huizen op of er CV is (en/of vloerverwarming)! Dit is zeker niet overal in Shanghai voorhanden. Dikke dekens, kleding, ondergoed kunnen van groot nut zijn.

Gesproken talen

De meest gesproken taal is het locale dialect, het Shanghainees. De meeste Chinezen spreken/verstaan ook de officiële voertaal Mandarijn. In de praktijk kom je niet ver met Engels. In westerse hotels en restaurants kun je je soms in het Engels verstaanbaar maken, maar in de taxi vaak niet. Het helpt dus om Chinees te leren en gelukkig is het aanbod van talencursussen voor expats groot.

Rondom Shanghai

Shanghai is omgeven door diverse oude stadjes (waterstadjes). Het is de moeite waard om er eens een te gaan bekijken. Ze liggen op zo’n anderhalf tot twee uur van Shanghai, ook per bus of trein. Grotere steden op een paar uur afstand zijn Nanjing, Zenjiang, Wuxi, Suzhou, Hangzhou. Hanghzhou zal over een tijdje ook per Maglev-trein (snelheid 450 km/uur) bereikbaar zijn.

Links

Hier vind je een aantal handige links naar andere websites

Lees meer