Boodschappen doen

Verkrijgbaarheid Nederlandse Producten

 

In Shanghai zijn Carrefour en Metro (Makro) en Cityshop de grootste supermarketen met een internationaal assortiment, waaronder enkele Nederlandse producten. Daarnaast biedt ook online supermarkt Epermarket producten zoals Gouda kaas, Quaker muesli, ERU smeerkaas en krentenbollen.

In Hongqiao zit een Nederlandse bakkerszaak annex cafe:

Bastaan Bakery: Hongqiao: no. 18, Lane 3338, Hongmei Rd., Pudong: 238, Baihua Rd. (http://www.bastiaanbakery.com.cn/). Deze bakkerij heeft soms stroopwafels, af en toe ontbijtkoek. Wel zijn er altijd Duits/Nederlandse broden, gebak en taart. Ook staan er enige Nederlandse snacks en broodjes op de menukaart.

Babyvoeding

Wegwerpluiers en vochtige doekjes hiervan ruim aanbod, ook van verzorgingsproducten zoals bodylotion, bad- en douchegel, poeder en ook borstvoedingspads is een ruim aanbod voor handen in de grotere supermarkten. Ledikantjes en kinderwagens zijn beperkt verkrijgbaar bij de grote supermarkten. Voor meer keuze in babyartikelen zoals kinderwagens, flessen, steriliseerapparaten, kolfapparaten, autostoeltjes, dragers, kleding, wipstoeltjes, speelgoed zijn de grote warenhuizen met vaak een uitgebreide baby-afdeling een aanrader. Bai Ba Ban = Next Age (8e etage) heeft een uitgebreid assortiment baby-artikelen. Ook Toys R’Us heeft een uitgebreid assortiment en vanzelfsprekend “verantwoord” speelgoed. Ikea is ideaal voor een westerse en niet te dure kinderkamer.

Huishoudelijke Artikelen

Carrefour en Metro hebben een groot assortiment huishoudelijke artikelen in het lagere segment. Voor kwaliteitsartikelen is Bai Bai Ban (Next Age) in Pudong een goede optie. B&Q heeft een zeer uitgebreid (doe-het-zelf) assortiment. In Puxi en Pudong zijn IKEAs te vinden.

Boodschappen Doen

Er is een aantal grote supermarktketens in Shanghai (o.a. Carrefour, Metro en Cityshop) waar westerse en Chinese artikelen verkrijgbaar zijn. Er zijn ook talloze kleinere supermarkten, waar vooral Chinese produkten te koop zijn. Op de locale marktjes (wet markets) kunnen ook dagelijkse boodschappen gedaan worden (groente, fruit, vlees).

Maar in Shanghai is het ook zeer gebruikelijk om je boodschappen online te bestellen bijvoorbeeld bij Epermarket, een online supermarkt voor expats! Met een assortiment met meer dan 7,500 producten vind je nagenoeg alles wat je nodig hebt. Alle vers producten worden getest en voldoen aan de Europese normen betreft voedselveiligheid dus kan je er met een gerust hart groenten, fruit, vlees en vis bestellen. Maar ook voor brood, zuivel en huishoudelijke artikelen kan je er terecht. En als je voor 16.00 besteld kan je nog diezelfde avond je bestelling in huis hebben, super handig dus!

Brood is verkrijgbaar bij de bakkerszaken of bij de supermarkt (er is zelfs een Nederlandse bakker in Hongqiao en in Pudong). Er is een overzicht van de supermarkten beschikbaar op deze website.

Tip! Winkelen soms lastig zijn, het vinden van de juiste producten en de taalbarrière zorgt ervoor dat je niet altijd duidelijk kan maken wat je zoekt. Schakel iemand in die Chinees en Engels spreekt, zoals de chauffeur, de ayi of iemand van de compound, of bestel online via Engelstalige apps (b.v. Epermarket)

Wat is wel en niet te koop?

Eigenlijk is alles te koop. Al kan het een gepuzzel zijn om uit te vinden wat waar verkrijgbaar is en welk product het jou bekende vervangt. Het kan zomaar gebeuren dat een product maandenlang niet verkrijgbaar is (bijv. bepaalde merken melk, wasmiddel, koffiefilters, vaatwasmachineblokjes). Een beetje hamsteren af en toe kan dus geen kwaad! Maar het wordt wel steeds gemakkelijker om te vinden wat je zoekt.

Een Originele Kopie

De grootste kledingmarkt vindt u in Pudong, naar de Yatai New Xiangyang Clothes Gift market, in metrohalte (lijn 2) Science en Technology museum. In Hongqiao zit de Fashion and Gift market aan 3721 Hongmei Rd. Zo’n markt is ook te vinden aan 2465 Longhua Rd. en aan 558 East Nanjing Rd.. Er is vooral kleding te koop, horloges, tassen en parels, van uiteenlopende kwaliteit en originaliteit. Op de markt onderhandelt u natuurlijk over de prijs.

Kleding

Dameskleding is volop te krijgen in de kleine maten. Boven maat 40 wordt het ook steeds eenvoudiger, met de komst van westerse ketens als C&A, H&M en Next. Herenkleding is op dezelfde plaatsen ook in de grotere maten verkrijgbaar. Sinds kort is er zelfs een Nederlandse boetiek met Nederlandse import en eigen(tijdse) ontwerpen in westerse maten, ook voor schoenen een een kleine collectie mannenkleding (376, Wukang Lu).
Kinderkleding is overal te koop en er zijn ook hippe Chinese merken waarvan de kwaliteit goed is (prijzen liggen dan ook een stuk hoger dan de kinderkledingmarkten zoals die op Pu An Lu bijvoorbeeld).

Herenpakken kunnen aangemeten worden door één van de vele kleermakers die de stad rijk is (bijv. Op Maoming Lu) of in een van de hotels.

Was de stoffenmarkt/market eerst te vinden op een locatie. Nu is deze verspreid over meerdere plekken. De grootste is die aan 399, Lu Jia Bang Lu en ook op 168, Dong Men Lu kan voor weinig geld kleding op maat gemaakt laten worden.

Betalen in het Dagelijks Leven

Niet alle supermarkten accepteren internationale creditcards! In grote hotels, restaurants en warenhuizen kan vaak wel betaald worden met creditcard. In de taxi, in kleinere winkels en in kleinere of Chinese restaurants moet meestal contant betaald worden. Eigenlijk is het verstandig om altijd contant geld op zak te hebben. Het is mogelijk om een Chinese bankrekening te openen, dit is iets complexer dan in Nederland, maar met deze bankkaart kun je bijna overal betalen.

Geld Pinnen

De ‘Bank of China’ is de enige Chinese bank die geld wisselt. De kosten zijn iets hoger dan die van Internationale banken. Je kunt alleen vreemd geld naar Chinees geld wisselen en niet andersom.

Geld Wisselen

De ‘Bank of China’ is de enige Chinese bank die geld wisselt. De kosten zijn iets hoger dan die van Internationale banken. Je kunt alleen vreemd geld naar Chinees geld wisselen en niet andersom.

Geldeenheid

De Renminbi (RMB) of de Yuan is de nationale geldeenheid. 10 Rmb is ongeveer gelijk aan 1 Euro. Het grootste bankbiljet is 100 RMB. In de spreektaal heet een RMB een Kuai.