Gezondheidszorg

Top-segment ziekenhuizen

Ziekenhuizen voor buitenlanders
De volgende twee ziekenhuizen uit het top segment, worden veel gebruikt door expats:

  • Parkway Health www.parkwayhealth.cn.
  • Specialty and Inpatient Center (Dan shui Lu) Puxi tel. 6385 9889
  • Shanghai Centre (Nanjing Xi Lu) Puxi tel. 6279 7688, – 8318
  • Hongqiao (Mandarine City, Hongxu Lu) tel. 6405 5788, 6262 0909
  • Jinqiao, Pudong (Hongfeng Lu) tel. 5032 8288

Shanghai United Family Hospital and Clinics

  • www.unitedfamilyhospitals.com
  • 1139 Xianxia Lu. Tel. 5133 1900 Puxi, Shanghai Racquet Club Clubhouse Lane 555, Jinfeng Lu, Huacao Town Hongqiao

Lokaal ziekenhuis met VIP afdeling

  • Huashan Worldwide Medical Center
  • Wulumqi Road, Puxi
  • www.sh-hwmc.com.cn/cop/contact_en.asp

Hulporganisaties

Er zijn speciale organisaties die emotionele en psychische ondersteuning geven. Een daarvan is LifeLine Shanghai, het is een gratis en vertrouwelijke hulplijn (ze spreken acht talen). Je wordt door getrainde vrijwilligers gehoord en eventueel doorverwezen www.lifelineshanghai.com.

Noodgevallen

Probeer een ziekenhuis te vinden, waarbij je een goed gevoel hebt. Bedenk hoe een noodgeval in zijn werk zou gaan. Bespreek dit ook in het ziekenhuis. In noodgevallen kun je overwegen om direct zelf te gaan i.p.v. een ambulance te bellen (ambulances laten vaak lang op zich wachten). Realiseer je ook dat in de spits de afstanden “lang” kunnen zijn. In alle delen van de stad zijn prima Westerse ziekenhuizen te vinden.

Medische verzekering

Een medische verzekering is een must. De medische kosten zijn over het algemeen hoger dan in Nederland, dus schrik niet! Consulten en medicijnen worden meestal direct betaald (kan ook per creditcard) in de speciale kliniek voor expats die vaak in een lokaal ziekenhuis gevestigd is. Medicijnen worden in principe direct meegenomen en afgerekend (op doktersvoorschrift).

Als je een lokaal contract hebt, en dus niet bent uitgezonden door een Nederlands bedrijf, dekt de verzekering de speciale ziekenhuizen voor buitenlanders vaak niet. Denk hier goed aan bij het onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Veel Nederlanders met een lokaal contract nemen daarom een verzekering via commerciële Nederlandse verzekeringsbedrijven. Het beste is om dit in Nederland te regelen, voordat je naar Shanghai afreist.

Tip! Informeer voor uw vertrek nog of een algemeen medisch onderzoek nodig is in verband met de toewijzing van het visum.

Aanbevolen Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor deze regio, wel is er een aantal aanbevolen vaccinaties (o.a. Difterie, Tetanus, Polio, Hepatitus A en B, Buiktyfus, Gele koorts).

Verkrijgbaarheid medicijnen

Als je in Nederland bepaalde medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt, neem hiervan dan een ruime voorraad mee (al zijn dezelfde medicijnen hier meestal wel verkrijgbaar). Vergeet ook niet een EHBO doos mee te nemen.

Tip! Neem een ruime hoeveelheid mee van de “huismiddeltjes” die je in Nederland regelmatig gebruikte, zoals bijv. homeopatische middelen, hoestmiddelen, druppeltjes, zalfjes, paracetamol. (Betadine zalf is hier niet verkrijgbaar evenals jodium). Wanneer je ziek bent dan ‘voelt’ het bekende medicijn van thuis ook beter, dus het is altijd handig om wat achter de hand te hebben.

Speciale klinieken voor buitenlanders

Deze speciale klinieken hebben nieuwe en betere faciliteiten en apparatuur en vaak zijn hier artsen werkzaam die in het buitenland getraind zijn en door internationale ziekenhuizen, die soms samenwerken met lokale ziekenhuizen. Er komen steeds meer medische facilitieiten beschikbaar in Shanghai. Het cultuurverschil, de wijze van benadering van ziekten en omgaan met patiënten is daarmee nog niet verdwenen. Je kunt daarom voor verrassingen komen te staan, ook al zijn er vakbekwame (ook westerse) artsen werkzaam.

Lokale ziekenhuizen

In lokale ziekenhuizen wordt prima reguliere gezondheidszorg geleverd door medisch goed geschoold personeel. Dit is de goedkoopste variant van gezondheidszorg. Lokale ziekenhuizen zjjn echter overvol. Gezien door Nederlandse ogen, is het ook erg chaotisch en bijzonder onpersoonlijk. Verder spreekt het personeel vaak erg weinig Engels. Daarom kiezen weinig Nederlanders voor deze optie.

Lokale ziekenhuizen met een VIP afdeling

Veel lokale ziekenhuizen hebben een speciale, duurdere, VIP afdeling. Vaak spreekt het lokale medische personeel hier wat Engels, ziet het er wat minder chaotisch en “schoner” uit en is het lekker rustig. Ook is ook vaak mogelijk geimporteerde medicijnen aan te schaffen. Na betaling van een extra toeslag kan gebruik worden gemaakt van deze optie. Dit is een goede optie voor veel buitenlanders die een lokaal contract hebben.

Gezondheidszorg

China heeft naast een regulier systeem van gezondsheidszorg, ook een traditie van klassieke Chinese geneeskunde met kruiden en accupunctuur. Deze systemen zijn vrij strikt gescheiden. De informatie op deze pagina bevat alleen informatie over reguliere gezondheidszorg in Shanghai.

Medische zorg wordt aangeboden door lokale ziekenhuizen en speciale klinieken voor buitenlanders. Doorgaans hangt het af van de verzekering welk alternatief het best is.