Vervoer

Overal in Shanghai rijden taxi’s en bussen. De bussen worden vooral door de Chinezen zelf genomen, omdat alle informatie alleen in het Chinees is aangegeven. Shanghai heeft een uitgebreid metronet. Veel expats hebben een auto met chauffeur. Ga niet zonder naamkaartje (ming pian) of adres in het Chinees op pad!

Taxi

Taxi’s zijn betrouwbaar, goedkoop en geen overbodige luxe.

Taxi chauffeurs spreken geen Engels en lezen alleen Chinees (geen Pinying of ‘Westers’ schrift). Wanneer je ergens heen wilt dan is het handig om een visitekaartje met het adres te hebben. Ook is het mogelijk om naar de bestemming, bijvoorbeeld de receptie van een hotel, te bellen zodat zij de juiste informatie aan de chauffeur kunnen geven.

Het basistarief is 12 Rmb voor de eerste 3 km. Van 3 -10 km is het 2 Rmb/km en na 10 km wordt dat 3 Rmb/km. Vanaf 23.00 uur gaat het 30% hogere nachttarief in. Neem altijd het bonnetje (fa piao) aan, als je iets hebt laten liggen kun je de taxi later nog achterhalen.

Tip voor Apple gebruikers: Hi Shanghai Taxi App:

  • De “Hi Shanghai App” is zeer handig in de taxi. Na het zoeken van bijvoorbeeld een bar, warenhuis of restaurant, wordt het adres in grote Chinese karakters getoond. Dit maakt het makkelijk voor jou,maar ook voor de chauffeur die het adres makkelijk kan lezen. Gratis te verkrijgen in de iTunes App Store.

Metro

Shanghai heeft het modernste metro netwerk ter wereld, momenteel zijn er 11 lijnen. De metro is de makkelijkste en doorgaans snelste manier om je in Shanghai te verplaatsen. Alle informatie in het systeem van de metro is naast het Chinees ook in het Engels. De metro is ook erg goedkoop (3-5 Rmb per rit). Dit alleen al zorgt ervoor dat veel mensen het liefst per metro reizen.

Een kaart met alle haltes in de stad is te vinden op WIkiPedia

Bus

De bus is een vervoersmidden voor die genen die al wat langer in de stad wonen. Informatie is alleen in het Chinees, bussen zijn vaak overvol, maar extreem goedkoop (1-2 Rmb per rit).

Openbaar vervoer Chipkaart

In Nederland is het nog steeds niet helemaal rond, maar het werkt al jaren prima in Shangha: de OV chipkaart. Deze handige oplaadbare kaart (jiao tong ka) is te koop in de metrostations. De kaart is geldig in alle taxis, bussen, metrolijnen en zelfs in sommige treinen.

Trein

Treinen hebben verschillende klassen en op de lange afstanden ook slaapcoupes en verschillende snelheden. De Maglev rijdt heen en weer van Pudong (LongYang Rd.) naar Pudong International Airport. Een enkele reis duurt 8 minuten en de topsnelheid is 430 km/uur. De duurdere plaatsen in de trein zijn zeer luxe en schoon, een aanrader is bijvoorbeeld de trein naar Hangzhou.

Auto

Veel expats hebben een auto, vaak met chauffeur (handig met het drukke en chaotische verkeer in Shanghai)! Het hebben van een auto met chauffeur geeft grote vrijheid. Ook is is een auto veel veiliger dan een taxi, omdat een veiligheidsgordel niet standaard in de taxi aanwezig is. Momenteel koopt de Chinese middenklasse massaal auto’s. Dit ondanks het feit dat het hebben van een auto voor Chinezen, relatief gezien, al snel 5 tot 10 keer duurder is dan in Nederland. Zo komen er per maand zo’n 10.000 nieuwe auto’s op de weg, alleen al in Shanghai. Parkeerplaatsen zijn schaars en de wegen vaak verstopt.

Kosten auto

  • Huren auto vanaf 8.000 Rmb per maand, of
  • Kopen (Chinese) auto kan vanaf 80.000 Rmb.
  • Europese auto’s zijn iets duurder dan in Nederland.
  • In Shanghai wordt de BPM geheven via de nummerplaat. De kosten nummerplaat zijn momenteel ca. 58.000 Rmb. De nummerplaten moeten apart worden aangeschaft, ze worden maandelijks geveild.
  • All risk autoverzekering is niet duur, maar heeft beperkte dekking. Het is mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten.
  • Kosten brandstof ca. 8 Rmb per liter (mei 2011)
  • Kosten parkeren varieren nogal, soms is het gratis, soms 10 Rmb voor een of twee uur. Een parkeerplaats vinden in de stad is vaak lastig en best prijzig (20 Rmb per uur).
  • Het huren van een vaste parkeerplaats bij de compound kost tussen 500 en 1.000 Rmb per maand. Het aanschaffen van een vaste parkeerplaats kost snel 200.000 tot 300.000 Rmb.

Kosten chauffeur

Een chauffeur in dienst nemen kost 3.000 – 5.000 Rmb per maand

Gebruik is om met het Chinees nieuwjaar een maandsalaris extra te geven. Het bedrag is mede afhankelijk van datum indiensttreding en mate van tevredenheid. De chauffeur kan vaak ook andere dingen regelen: zoals spullen ophalen, dingen voor je nagaan, bonnen voor je betalen bij de politie.

Chinees rijbewijs halen

Als je het Nederlandse rijbewijs al hebt, is het mogelijk om het Chinese- te halen. Je gaat naar het Municipal Traffic Administration Bureau, hier beantwoord je een aantal multiple choice vragen. Tevens moeten enkele (gezondheids)tests gedaan worden, daarna hebben de meeste mensen hun Chinese rijbewijs!

Rijden in Shanghai

Het geeft een groot gevoel van vrijheid om er (in het weekend) zelf op uit te kunnen trekken. Voor de kleine afstanden is het ook ideaal om zelf te kunnen rijden. Het verkeersbeeld is anders dan in Nederland. Het gemiddelde tempo in de stad is laag. Rechtsafslaand verkeer stopt niet voor rood licht. Er zijn veel nieuwe chauffeurs in Shanghai en het naleven van verkeersregels is niet altijd vanzelfsprekend.

Tip voor expats: Niet alle bedrijven staan toe dat hun expat werknemers zelf rijden, vanwege de risico’s.

Tip: koop een navigatiesysteem voor in de auto. Het merk Mio heeft navigatiesystemen die zowel in het Engels (pingyin) als in het Chinees te gebruiken zijn.