Wonen

Wonen in Shanghai

De stad is groot, houd dus rekening met de afstand tot werk en eventueel school. Het is aan te raden een oriënterend bezoek aan de stad te brengen: de “look and see trip”. Er zijn relocation bureau’s die graag helpen bij de oriëntatie. Hun makelaars kunnen je begeleiden bij het uitzoeken van een huis of appartement. Sommige werkgevers wijzen zo’n bureau toe aan werknemers die ze uitzenden. Via Google op het Internet vind je door ‘makelaar + Shanghai’ in te geven snel een aantal adressen.

Sommige makelaars zullen eerst de compounds laten zien waarvoor ze de grootste vergoeding krijgen. Het kan vanuit dat oogpunt handig zijn verschillende makelaars in te schakelen; de ene makelaar heeft andere “goede” contacten dan de andere! Er is verschil tussen huren van een privé eigenaar (landlord) en van een projectontwikkelaar. Onderzoek vooraf welke voor- en nadelen de verschillende opties hebben.

Huisdieren

Het meenemen/invoeren van huisdieren gebeurt veel. Het invoeren geeft rompslomp met betrekking tot administratie, vervoer en inentingen en het brengt extra kosten met zich mee. De dierenarts in Nederland kan je hierover uitgebreid inlichten. Voor invoer en uitvoer zie website van de dierenarts in Shanghai die de benodigde papieren kan verstrekken: www.jialang.com. Aan beide kanten van de stad, zijn goede westerse dierenartsen te vinden. Dierenvoeding is steeds beter te verkrijgen in de supermarkt en in dierenspeciaalzaken.

Veiligheid

De meeste lokale en internationale compounds hebben bewakers om bewoners een gevoel van veiligheid te geven. Tot op heden zijn er niet of nauwelijks inbraken geweest in de internationale compounds. Shanghai als stad is ook veilig. In principe kunnen vrouwen en mannen er ’s avonds gemakkelijk alleen over straat. De meest voorkomende vorm van misdaad is zakkenrollen op drukke plaatsen (metro, warenhuizen). Het is altijd verstandig je spullen goed in de gaten te houden. Op plaatsen waar veel westerlingen zijn, zoals in de omgeving van uitgaansgelegenheden, zijn bedelaars te vinden.

Thuishulp

Vaak is er een Ayi (tante) in een gezin, zij helpt met de kinderen en/of het huishouden. De meeste Ayi’s zijn Chinees en spreken meestal weinig of geen Engels. Er bieden zich steeds meer Philipina’s aan, die dus wel Engels spreken, de zogenaamde Ama´s. Zij preferen vaak een live-in positie. Via-via, het prikbord op de compound of de supermarkt is makkelijk aan een Ayi te komen. Er zijn ook speciale bureau’s die Ayi’s aanbieden. Voordeel is dat zo’n bureau de onderhandelingen kan doen en kan helpen met het tolkvertalen (zeker als u net aangekomen bent, kan dit een groot voordeel zijn)! De kosten variëren van 3.000 tot 5.000 Rmb per maand en zijn o.a. afhankelijk van aantal uren, ervaring, inwonend ja/nee en nationaliteit. Met het Chinees nieuwjaar is het gebruikelijk om een Ayi extra te betalen (tot een maandsalaris, is mede afhankelijk van datum indiensttreding en mate van tevredenheid).

Verwarming, water en licht

Omdat de huizen in Pudong nieuwer zijn, zijn ze vaker voorzien van vloerverwarming en soms ook centrale verwarming. Ondanks de hitte in de zomer, kan het echt koud en kil zijn in de winter. De standaard luchtverwarmingen (de airco wordt ‘omgedraaid’) zijn eigenlijk niet afdoende, vandaar dat men steeds meer overgaat op bijvoorbeeld vloerverwarming. In Shanghai wordt enorm snel gebouwd, waarbij de kwaliteit en isolatie van de woning een wat lagere prioriteit hebben. In Shanghai geldt dat appartementen die 5 jaar geleden gebouwd “wat ouder” zijn. Appartementen ouder dan 10 jaar zijn “zeer oud”. De “wat oudere” appartementen zijn vaak helemaal niet geïsoleerd, maar zijn soms goedkoper of zitten op de betere locatie. Hou dit ook zeker in de gaten wanneer je een woning bezichtigt.

De prijzen voor utilities zijn hier in het algemeen duurder dan in Nederland, dit geldt met name voor water en electriciteit. Water uit de kraan is niet drinkbaar. Waterapparaten zijn overal ruim voor handen, evenals water uit flessen, dat overal verkrijgbaar is.

Indicatie huurprijzen

Huurprijzen lopen uiteen van USD 1,000 tot USD 12,000, er zijn enorme prijs- en kwaliteitsverschillen. Sommige huizen en appartementen worden gemeubileerd verhuurd. Een goed uitgeruste, westers georiënteerde compound met Engels sprekend “management” dat ingespeeld is op de wensen van westerlingen, is duurder dan een “lokale” meer op Aziaten gerichte compound. Verder zijn de prijzen afhankelijk van grootte en locatie. Het is raadzaam goed, maar zakelijk, te onderhandelen in Shanghai. Prijsverschillen zijn enorm, ook tussen vergelijkbare appartementen in dezelfde compound of woonwijk.

Woonwijken

Hieronder staat een globaal overzicht van de populaire woonwijken voor expats met hun kenmerken Shanghai wordt verdeeld door de Huangpu rivier, met ten westen daarvan Gubei en Hongqiao, net aan de overkant ligt Downtown. Deze hele kant van de stad wordt Puxi genoemd. Dit is dus het oude gedeelte van de stad. Ten oosten van de Huangpu rivier ligt het moderne Pudong, met veel hoogbouw en omgeven door ruime wegen.

  • Hongqiao: Van oudsher vestigen zich hier expatgezinnen. Gubei en Hongqiao liggen aan de ‘oude kant” van de rivier. Deze wijken zijn populair vanwege goede compounds en faciliteiten en de internationale scholen in de buurt. De compounds zijn ouder en de lucht in dit gebied is minder schoon dan aan de andere kant van de stad. Het biedt volop uitgaansgelegenheden en restaurants. Zonder file ben je in een half uur in het centrum. Je zit dicht bij Hongqiao Airport (locale en regionale vluchten).
  • Downtown: Veel koppels of singles wonen graag downtown, dichtbij de trendy restaurants, musea en cultuur, winkels en het geanimeerde uitgaansleven. In dit gebied krijg je de beste indruk van wat Shanghai eens was, denk aan the Oldtown en the French Concession. Er zijn vooral appartementen te vinden. Downtown huren is gemiddeld goedkoper dan in Hongqiao of Pudong.
  • Pudong: Het gebied dat nu Pudong heet, bestond vroeger uit rijstvelden en moeras. In 2005 is het 15-jarig bestaan van Pudong gevierd. Nu is het internationale zakencentrum (Lujiazui) er gevestigd, het wordt ook wel het “Manhattan van Shanghai” genoemd. In Pudong zijn veel groene, ruim opgezette compounds te vinden, met in de buurt goede internationale scholen (veel gezinnen met kleine kinderen hier). Er is ook een ruim aanbod aan supermarkten, winkels en restaruants te vinden. Zonder file ben je in een half uur Downtown. Je zit dicht bij Pudong International Airport.

Visumaanvraag

Het Nederlandse Consulaat kan helpen bij de aanvraag van de benodigde visa (tel. 0086-21- 62099076). Zie ook hun website www.hollandinchina.org.